Cropped landscape
Belföld
Orbán Viktor az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt
2019-02-1121:40
Az eredményes külügyminiszteri csúcs után Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert.
A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelen volt a megbeszélésen. Pompeo mai budapesti látogatása során, amelynek a jelentőségét tökéletesen leírja a tény, miszerint legutóbb hét és fél éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon, több fontos területen, így a védelmi kérdésekben is komoly előrelépés történt. A felek megállapodtak az 1997-ben kötött közös védelmi együttműködési megállapodás megújításában. 

A térségben kiemelten fontos Magyarország az USA számára.

A miniszterelnök a Facebook-oldalára is feltöltött egy közös képet a mai találkozóról, ahol a csodás panorámát mutatja meg az amerikai külügyminiszternek.
Orbán Viktor és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter találkozója

Szijjártó Péter: Javulnak a magyar-amerikai politikai kapcsolatok

Elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután amerikai kollégájával egyeztetett.

A tárcavezető a Mike Pompeóval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a korábbi években is létezett a kétoldalú kapcsolatrendszer gazdasági és védelmi pillére, de a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak, újraépülésnek indultak a politikai kapcsolatok is, ezt mutatja az amerikai külügyminiszter mostani látogatása is.

Origo / MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ