Cropped landscape
Belföld
Robbanásközeli helyzetben a Gyurcsány-párt
2019-02-1110:33
Bauer Tamás terjedelmes írásában ítélte el pártjának, a Demokratikus Koalíciónak a Jobbikhoz való közelesését, egyúttal nem tetszését fejezte ki, ahogyan Karácsony Gergely a Jobbik náci ügyeit igyekezett relativizálni. A párt korábbi alelnökének megnyilvánulása jól mutatja, hogy robbanásközeli helyzetet eredményezett a Jobbikhoz való viszonylás kérdése Gyurcsány Ferenc pártjában.
Újabb komoly konfliktus ütötte fel a fejét az ellenzéken belül, ezúttal a Demokratikus Koalíciónál. Bauer Tamás, a párt korábbi alelnöke, jelenlegi tagja terjedelmes írásban kritizálta Karácsony Gergelyt, a hazai ellenzéket, és benne saját pártját.
 
A Jobbikban maradt a szélsőjobb tőkeellenessége


Kiindulópontja Karácsonynak a Hír TV-ben bemutatott Jobbik-mentegetése volt: ismert, a politikus élő adásban fejtette ki, hogy Gyöngyösi Márton zsidólistázós felvetése nem nácizmus, Sneider Tamás romaverése pedig nem rasszizmus. A párt náci bűneinek relativizálása alaposan kiverte a biztosítékot Bauernál, aki szerint a balliberális médiának hamis az az állítása, miszerint azért szerepelt rosszul a beszélgetésen, mert nem készült fel alaposan. Szerinte ennek oka pofonegyszerű: erre képtelenség jól felkészülni. „Nem az a baj, hogy készületlen volt az interjúra, hanem az, hogy a Jobbikkal kötött politikai szövetség hiteles képviseletére egyszerűen nem lehet eredményesen felkészülni” – írta Bauer, aki úgy látja, hogy Sneider Tamásék „megjelenése változott, elveik nem”. 


A Jobbikban maradt a nacionalizmus, maradt a kirekesztés, maradt a szélsőjobb jellegzetes tőkeellenessége

– írta a politikus. Meglátása szerint Karácsony végigvergődte az interjút, mert – Bauer feltételezése szerint – tisztességes emberként nem adhatott megnyugtató választ a nekiszegezett kérdésekre. Hiszen annak idején tüntetett a képviselők listázása ellen a Kossuth téren, és most partnerként fogadja a zsidó származású képviselők listázását felvető Gyöngyösi Mártont. Bauer szerint nem igaz, hogy az „elfogadhatatlan” politikusok mind távoztak a pártból. Mármint, hogy Bauer szerint ott vannak a nácik a Jobbikban, vagyis Karácsony Gergely hazudott, amikor ennek az ellenkezőjét állította.

Összekülönböztek a DK-ban Karácsonyon

„Azt mondja például Varju László az Egyenes Beszédben, hogy a kérdés az, hogy Európában maradunk-e, és ebben a Jobbik partner lehet a Fidesszel szemben” – kritizálta nyíltan párttársát Bauer, hozzátéve, „nem a Jobbikkal való összefogás a sikerrel kecsegtető útja”. Szerinte – a náci botrányokkal sújtott – Sneiderékkel való szövetség mellett előadott ellenzéki érvelést nem kell elfogadni, hiszen a pártok támogatottsági mutatói könnyen változhatnak. Meglátása szerint a balliberálisok a Jobbikkal való szövetkezéssel feladják azt, hogy egyszer többségük legyen. 
 
Bauer írása rámutatott arra, hogy óriási feszültséget eredményezett a Demokratikus Koalíción belül a Jobbikkal való szövetség. A párt egy része elveti a szélsőjobbhoz való közeledést, és teljességgel kizár egy ilyen jellegű együttműködést, csakhogy a pártvezetés, Gyurcsány Ferenccel az élén, másképp döntött. Ez pedig 


jól láthatóan robbanásközeli helyzetet eredményezett az antiszemitizmus elleni harcot egykoron zászlajára tűző pártban.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ