Cropped landscape
Külföld
Százötven migránst mentettek ki a Földközi-tengeren Líbia partjainál
2019-02-1120:50
Százötven migránst mentett ki hétfőn a líbiai parti őrség a Földközi-tengeren az észak-afrikai ország partjainál - közölték olasz hatóságok.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter megerősítette, hogy országa kikötői zárva maradnak a nem kormányzati szervezetek mentőhajói előtt. "Képeket kaptam két gumicsónakról, amelyek Líbiából indultak. Azon dolgozunk, hogy a líbiai parti őrség visszakísérje őket. Olaszországba tartózkodási engedéllyel lehet jönni, nem pedig hajókkal vagy gumicsónakokkal" - hangoztatta a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője. 

Korábban a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) hívta fel a figyelmet, hogy veszélybe került egy menedékkérőket szállító bárka Líbia partjai előtt. Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivője Twitter üzenetében azt írta, hogy az embereknek sürgősen szükségük van segítségre. A Mediterranea Saving Humans nevű olasz segélyszervezet közölte, hogy a hajón legalább ötven nő utazik, s köztük terhesek is vannak. A fedélzeten emellett harminc gyerek is van. 

A líbiai Homsz városából indult hajó motorhiba miatt sodródott. A Mediterranea Saving Humans cselekvésre sürgette Máltát és Olaszországot. Az új olasz kormány júniusi hivatalba lépése óta parázs vita tárgyát képezi a Földközi-tengeren megmentett emberek sorsa, mióta Olaszország lezárta kikötőit a mentőhajók előtt. Málta szintén nem akar befogadni illegális bevándorlókat. 

A nap folyamán a török parti őrség 69 menedékkérőt, köztük 36 gyereket mentett ki egy süllyedő gumicsónakról Törökország nyugati partvidékén - közölte a kormányközeli Daily Sabah című napilap. Az újság úgy tudja, a jármű motorja meghibásodott, utasai pedig veszélyhelyzetbe kerültek Kusadasi település térségében, ahonnan nem messze található a Görögországhoz tartozó Számosz szigete. A sajtójelentés szerint a menedékkérők afgánok voltak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ