Cropped landscape
Külföld
Szijjártó Péter: Brüsszel hibája a Brexit
2019-02-1110:14
A magyar külügyminiszter az amerikai jobboldali portálnak, a Breitbart Newsnak adott interjút. Szijjártó Péter részletesen beszélt az unió helyzetéről, valamint a Brexitről.
A külügyminiszter Amanda House-szal, a portál helyettes politikai szerkesztőjével beszélt, akinek részletesen kifejtette, hogy a magyar kormány álláspontja szerint Brüsszel a felelős azért, amiért a britek két és fél éve úgy döntöttek, hátat fordítanak az Európai Uniónak. 

Sajnáljuk, hogy elmennek, de ez a brit emberek döntése volt, amit tiszteletben kell tartani"
– mondta Szijjártó Péter, majd hozzátette, hogy a magyar kormány sosem kritizálta és ítélte el a britek döntését, nem úgy, mint az elitista brüsszeli vezetés. A külügyminiszter leszögezte, hogy ez csak a szigetország lakóinak a döntése, ők az egyedüliek, akik dönthetnek arról, hogyan éljenek a jövőben a saját országukban. 

Nyilván sajnáljuk, hogy távoznak. Európának emiatt további gazdasági és politikai kihívásokkal kell szembenéznie"
– fogalmazott a külügyi tárca vezetője. 

Szijjártó Péter ismertette, hogy az Egyesült Királyságnak van az ötödik legnagyobb gazdasága a Földön és a második legnagyobb az unión belül, valamint az egyik legjobb hírszerzése és hadserege is a briteknek van. Véleménye szerint távozásuk súlyos veszteség az Európai Unió számára. A miniszter elmondta, hogy a briteknek mindig az volt az álláspontja, hogy a nemzetállamok parlamentjeinek nagyobb hatáskörrel kellene rendelkezniük az unión belül, csökkenteni kellene a bürokráciát, ez pedig nyilván sokaknak nem tetszett Brüsszelben. 

Emiatt is volt sokszor olyan, hogy az Európai Tanácsban történő szavazásokkor a tagállamok közül a britek kerültek legtöbbször kisebbségbe"
– mondta Szijjártó Péter, aki felidézte Donald Tusk, az ET elnökének a szavait is, aki múlt héten szabályosan a pokolba kívánta a Brexit mellett érvelőket és szavazókat. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ