Cover
Külföld
Vatikánban fogadták Juan Guaidó ellenzéki vezető küldöttségét
2019-02-1115:43
A Vatikánban hétfőn fogadták a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető küldöttségét.
A delegációt Antonio Ledezma, Caracas volt polgármestere vezeti - ismertette az olasz sajtó. A Szentszék ugyanakkor nem közölte, hogy a venezuelai ellenzék küldöttségét milyen szinten fogadták a Vatikánban.

A múlt héten Guaidó és politikai riválisa, a hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro  egyaránt Ferenc pápa közvetítését kérte.

Ferenc pápa akkor jelezte: nyitott a közvetítésre a venezuelai válságban, ha mindkét fél kéri. Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő szerint a pápa "fenntartja annak lehetőségét, hogy ellenőrizze a venezuelai kormány és ellenzék szándékát" annak meghatározására: adottak-e a feltételek a lehetséges közvetítéshez.

Guaidó küldöttségét fogadta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is. A legtöbb európai uniós állammal ellentétben Olaszország nem ismerte el Guaidót a latin-amerikai ország ideiglenes elnökeként.

Salvini bejelentette, hogy Enzo Moravero Milanesi, olasz külügyminiszter kedden fogja ismertetni a parlamentben Olaszország Venezuelával kapcsolatos álláspontját. "A cél, hogy Venezuelában mielőbb szabad, demokratikus, átlátható és békés választásokat tartsanak" - összegezte a belügyi tárcavezető.

Az egyes országok megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai és európai uniós - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek, s akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ