Cropped landscape
Külföld
Jelentősen nőtt tavaly az antiszemita incidensek száma Franciaországban
2019-02-1206:04
Jelentősen, 74 százalékkal emelkedett az antiszemita incidensek száma Franciaországban tavaly az egy évvel korábbi helyzethez képest - jelentette ki hétfőn Christophe Castaner francia belügyminiszter.

Castaner közölte: a 2017-ben történt 311 esethez képest 2018-ban 541-re emelkedett ezeknek az incidenseknek a száma. 
    
A belügyminiszter a Párizstól délre fekvő Sainte-Genevieve-des-Bois-ba látogatott, ahol a 2006-ban meggyilkolt Ilan Halimi zsidó fiatalember emlékére állított fánál beszélt arról, hogy a francia kormány nem fog teret engedni a - szavai szerint - méregként terjedő antiszemitizmusnak. 
    
A 23 éves, marokkói zsidó származású férfit váltságdíjat remélve rabolta el egy külvárosi banda, majd halálra kínozták. 
    
Emlékére a Párizs közeli településen fát ültettek, amelynek azonban ismeretlenek most átvágták a törzsét, két nappal a fiatal halálának 13. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés előtt. 
    
Castaner hangsúlyozta: a Halimi emléke elleni támadás olyan, mint hogyha a köztársaság ellen intéztek volna offenzívát. A köztársaság védelmet fog nyújtani az antiszemitizmus szele ellen, mert ez a kötelessége, ez a becsülete - fogalmazott a belügyminiszter. 
    
Halimit három hétig kínozták elrablói, majd 2006. február 13-án a súlyosan megégett fiatalembert ruhátlanul kidobták autójukból Sainte-Genevieve-des-Bois-ban, egy út szélén. Egy járókelő talált rá, és mentőt hívott, de Halimi a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ