Cropped landscape
Belföld
Náray-Szabó Gábor: Kompromisszumos javaslatot tettünk a kormány és az MTA között
2019-02-1221:28
Délután élőlánccal tüntettek Budapesten a Tudományos Akadémia átalakítása miatt. Ez burkoltan a pénzt, és annak elosztását jelenti, hogy minden maradjon úgy, mint eddig. A kormány azonban a változtatás mellett érvel, hogy a kevés pénzünket a nemzeti, hasznot hajtó kutatásainkra kellene fordítani. A témában Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének elnöke volt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának vendége. 
Délután kint zajlott a tüntetés, bent pedig tárgyalt az MTA elnöksége arról, hogy beadják-e a pályázatokat.

Náray-Szabó Gábor úgy fogalmazott: az indulatok felcsaptak és ilyenkor nem mindenki tud hűvösen mérlegelni. Amennyire én látom attól félnek, hogy ezek a pályázati pénzek nem lesznek elegendőek arra, hogy a kutató-hálózat személyi állományát megtartsák – magyarázta.

A Professzorok Batthyány Köre tett egy kompromisszumos javaslatot az MTA és a kormány között, miszerint egy alapítványt alakítanának ki, amelyet vagyonnal látna el a kormány és ez irányítaná.

Az alapítványt kuratórium irányítaná, ahol különböző szervezetek foglalnának helyet. A kuratórium önálló és gondoskodik arról, hogy a pénzek megfelelően legyenek felhasználva – magyarázta Náray-Szabó.

A miniszterelnök nyílt levelében odaírta a kutatás szabadsága nem sérül, az változatlanul az Alaptörvényben biztosított. A kuratórium pedig gondoskodik arról, hogy a pénzeket megfelelően használják fel - hangsúlyozta.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ