Cropped landscape
Belföld
Tarnai Richárd: A veronai busztragédiához hasonló soha többet ne következhessen be!
2019-02-1208:28
Elkezdődött a téli sítáborok szezonja, ilyenkor a legtöbb iskola szervez síutakat a diákjainak. Különösen oda kell figyelni a kirándulóbuszok megfelelő műszaki állapotára, ezért az elkövetkezendő hetekben a hatóságok fokozottan ellenőrzik a járművek biztonságát. Tarnai Richárd kormánymegbízott az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: egy jelentős törvényi szigorítás következett be, melynek végrehajtatása a kormányhivatalok feladata.
Tarnai Richárd kiemelte: a veronai buszbalaeset volt az a pont, amikor azt gondolta a kormányzat, hogy szükség van a szigorításra.
Nem csak a kormányzat gondolta ezt, akkor volt egy nemzeti konzultáció és egy szakértői egyeztetés is az ügyben. Ezek eredményeképp következett be egy jelentős törvényi szigorítás
- fogalmazott.

Arra a kérdésre, miben szigorodott a törvény Tarnai Richárd elmondta: este 23 óra és hajnali 4 óra között meg kell állni a busznak és valahol a sofőrnek aludni kell. Az orvosi igazolás meglétének arra is ki kell terjednie, hogy alvászavarban szenved-e a sofőr és 13 évesnél nem lehet régebbi a jármű. Fontos megemlíteni a digitális menetíró készülék meglétének szükségességét, mely most már kötelező eleme a busznak.
Ezek olyan szigorítások, melyek nem azért vannak, hogy a cégeket és a sofőröket a kormányzat valamilyen plusz teherrel sújtsa, hanem hogy a veronai buszbalesethez hasonló tragédia többet ne következhessen be
- fogalmazott.

Hozzátette: a tavalyi év közepén született meg az a jogszabály módosítás a parlament által, mely az engedély nélkül átalakított buszok vonatkozásában büntető törvénykönyvi tényállássá tette ezt a cselekedetet.
Nem csak az átalakítást végző személy vagy cég részéről, hanem a buszvezető részéről is, így az ő felelőssége is megjelenik.
Tarnai Richárd szerint a dupla ellenőrzés a biztonság irányába hat.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ