Cropped landscape
Belföld
Novák Katalin: Mindenki megkapja a támogatást, aki igényli
2019-02-1307:55
Júliustól már igényelhető több új családtámogatási lehetőség azok közül, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi évértékelőn jelentett be. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: nincs szükség a költségvetés módosítására az új lehetőségek július elsejei elindításához. A büdzsében meg van rá a fedezet.
Novák Katalin kiemelte: amennyien igényelni fogják a támogatást, annyian meg is kapják.
Nem kell attól tartani, hogy elfogy a pénz. Mindenki aki igényli az új lehetőségeket meg fogja kapni a támogatást.
Hozzátette: ez egy olyan dolog, ami foglalkoztatja a magyar embereket is. Ez a lendület már abban is megnyilvánult, hogy a nemzeti konzultáció során 1,4 millió választ küldtek vissza.

Novák Katalin kifejtette: ha két ember elhatározza, hogy összeházasodik és nagy családban szeretnének élni, akkor amikor összekötik az életüket rögtön kapnak házassági adókedvezményt. Igényelhetnek egy 10 millió forintos életkezdési kölcsönt, mely három gyermek vállalása esetén teljes egészében támogatássá válik. Szintén ugyanennyi jár az otthonteremtéshez úgy, hogy nem kell visszafizetniük. Ehhez jöhet egy 15 millió forintos hitel, mely mellé kaphatnak még 5 millió forintot, ha az építkezésnél visszaigénylik az áfát. A második gyermek érkezésekor 1 millió, a harmadiknál 4 millió forint kerül jóváírásra.
És akkor még nem beszéltem a családi adókedvezményről és sok más kedvezményről, melyek ilyenkor járnak
- fogalmazott.

Tóth Kriszta azon kérdésére, mi történik akkor, ha valaki önhibáján kívül nem tudja megszülni a tervezett gyermekeket Novák Katalin elmondta: amikor felveszik a kölcsönt a fiatalok, akkor 5 évük van arra, hogy az első baba megszülessen.
Ha egyedül marad az édesanya vagy önhibán kívül nem születik meg a gyermek, akkor vissza kell fizetni a kölcsönt, de semmilyen kamattámogatás visszafizetésével nem kell számolni. Sem a korábbi, sem a későbbi időszakban
- emelte ki. Hozzátette: ez minden olyan esetre igaz, amikor van arra igazolás, hogy nem a saját hibájukból nem vállaltak gyermeket a fiatalok.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ