Cropped landscape
Belföld
Horváth Ildikó: Nincs ellátatlan terület az alapellátás szintjén
2019-02-2121:55
A Demokratikus Koalíció összeszámolta, hogy mennyi háziorvos hiányzik a rendszerből. Szerintük 422 üres hely van, emellett 255 fogorvosi praxis is. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte: a betöltetlen háziorvosi praxisokban több olyan kicsi önkormányzat van, amely nem is akarta önálló háziorvossal betölteni a praxisát és most sem így tölti be.
Horváth Ildikó hozzátette: ezek a praxisok helyettesítéssel töltődnek be és most is ellátják őket.
Nincs ellátatlan terület és önkormányzat alapellátás szinten.
Az államtitkár elmondta: a helyettesítési megoldásoknak nem örülünk. Keresünk más megoldásokat és nagyon aktívan dolgozunk azért, hogy legyen minél több háziorvos a rendszerben. Célzottan teszünk azért, hogy több pénz legyen az alapellátásban és olyan döntések szülessenek, melyek segítik a fiatal orvosokat elköteleződni a háziorvosi szakma iránt.
Horváth Ildikó kifejtette: a cél, hogy jó háziorvosokat képezzenek az egyetemek és olyan gyakorlati tudással menjenek ki a diploma megszerzése után a fiatal orvosok a munkaerőpiacra, amely alkalmassá teszik őket arra, hogy korán elköteleződhessenek háziorvosnak. Hozzátette: látszik, hogy megfiatalodik a háziorvosi generáció. Sokkal fiatalabb átlagéletkorúak, 42 évesek azok, akik kimentek háziorvosi praxisokba.

A napokban több hír is szólt arról, hogy a Péterfy Kórház érsebészetén nem tudnak ügyeletet ellátni, mert annyira kevés az orvos. Ezzel kapcsolatban Horváth Ildikó úgy fogalmazott: van egy fontos fejlesztési folyamat. Fontos egészségpolitikai cél, hogy az érsebészet magas technikai tudású gépekkel centralizálódjon és nagy centrumokban erősödjön tovább.
Ennek érdekében elindult a Szent Imre Kórháznak és a Gottsegen Kardiológiai Intézetnek is az érsebészete
- emelte ki.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ