Cover
Külföld
Pócza István: Nem volt jó döntés, hogy megszólalt az Európai Bizottság
2019-03-0420:40
Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában azt mondta: az Európai Bizottságot zavarja, hogy valaki kritizálja. Kiemelte: azonban most nem volt jó döntés, hogy megszólaltak a magyar plakátkampány okán, hiszen a kormány tételesen cáfolni tudta válaszukat. 
Az Európai Bizottság belenyugodott abba a gondolkodásmódba, hogy őket nem lehet semmilyen módon sem kritizálni – ezért zavarja őket a magyar plakátkampány, reagált Pócza István. Ez azért van így, mert a Bizottság korábban a szerződések őre volt, csak szakmai alapokon foglalkozott kérdésekkel. Azonban ezt most megváltoztatták onnantól kezdve, amikor is magukat politikai bizottságként definiálták – magyarázta. 

Arra a kérdésre, hogy: a magyar plakátkampánnyal kapcsolatban az a gond, amit mond a magyar kormány vagy az, hogy egyáltalán mond valamit? – Pócza István úgy reagált:

Egyrészről problémájuk van azzal, hogy európai szinten fogalmaz meg egy véleményt vagy kritikát a kormány. Másrészt nemcsak megfogalmaz, hanem úgyis megfogalmazza, hogy az Európai Bizottság álláspontját teszi ki kirakatba. Pócza István hozzátette, nem volt szerencsés, hogy a Bizottság megszólalt ebben a kérdésben.  
A Fidesz Néppártból való kizárásáról azt mondta: a Néppártnak nem érdeke most egy olyan kérdést lefolytatni, kit zárjunk ki és kit nem. Ha elkezdenék az alapján kizárni a pártokat, hogy az nem felel meg az elvárásoknak könnyen az önfelszámolás útjára lépne a Néppárt. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ