Cropped landscape
Sport
A Balázs Béla Általános Iskolától az alelnöki posztig (Célfotó, Teljes adás)
2019-03-0715:53
Olimpiai ezüstérmes, világbajnoki második és harmadik helyezett. Európa-bajnok. A Dunaferr csapatával EHF-Kupa-döntőt, a Győrrel kétszer is Bajnokok Ligája-finálét játszott. Jelenleg a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. 
Róth Kálmán és Takács Miklós fedezte fel a Balázs Béla Általános Iskolában. A "Ki akar beállni a kapuba?" kérdésre pedig azonnal igent mondott, bár a mezőnyben is megállta volna a helyét. Még nem volt 17 éves, amikor a Győr színeiben bemutatkozott az NBI-ben és még nem volt 20 esztendős, amikor a címeres mezt is magára ölthette. Első Európa-bajnokságán, 1998-ban az elsőszámú kapus, Farkas Andrea ujját törte, így neki kellett beállnia a kapuba az osztrákok elleni bronzmérkőzésen - az akadályt sikerrel vette. 2000-ben, Sydneyben a negyeddöntőben Ausztriát, az elődöntőben Norvégiát verte a Mocsai-csapat, amely a döntőben hatgólos vezetésről kapott ki a dánoktól. A fináléban nem sok szerepet kapott. Az ötkarikás ezüstéremre ma is nagy sikerként emlékszik vissza, pedig annak idején sokan fanyalogtak. Még abban az évben, decemberben aranyérmes lett Bukarestben, az Európa-bajnokságon. Pedig az elődöntőben a házigazda románok minden trükköt bevetettek, 9-6-os magyar vezetésnél például, amikor Farkas Ági dobhatott volna kapura, egyszer csak elsötétült a csarnok. Ez a közjáték sem zavarta meg azonban a magyar együttest, amely a döntőben egy hidegrázós mérkőzésen, hosszabbításban verte meg Ukrajnát. A zágrábi világbajnokság hangulatát felidézve ma is borsódzik a háta. A fináléban lázasan is vállalta a játékot és a mai napig nagy sikernek tartja a vb-ezüstöt, holott hat góllal is vezetett már a magyar együttes. Egy évvel később Athénban "csak" ötödik lett a válogatott az ötkarikás játékokon. Az év végén - már Kiss Szilárd vezetésével - bronzérmet nyert a hazai kontinensviadalon a magyar csapat. A Papp László Aréna teltháznyi közönsége előtt csak győzni lehetett az oroszok elleni helyosztón. 

Kulcsár Anita halála, majd édesapja elvesztése sokkoló volt számára, de a pályán mindig profi maradt. A 2005-ös oroszországi vb-n bronzéremig jutott a nemzeti együttessel - Dániát legyőzve -, amelyet már Németh András irányított. 2008-ban, Pekingben az aranyra is esélyes románokat verve a négy közé jutott a Hajdu János-féle válogatott, amely aztán az elődöntőben az oroszokkal, a harmadik helyért zajló mérkőzésen a dél-koreaiakkal nem bírt. Igaz, ez utóbbi találkozón nem is nyerhettek a mieink, a bírók - az ázsiaiak elcsalt elődöntője után - így kompenzáltak. A Dunaferr együttesével 2003-ban az EHF-Kupa-döntőig menetelt, csak a dán Slagelse csapata bizonyult túl nagy falatnak. A Győrrel 2009-ben és 2012-ben is a Bajnokok Ligája-fináléig jutott. Előbb a dán Viborg - összesítésben egy góllal -, majd a montenegrói Buducsnoszt Podgorica - idegenben szerzett több találattal - volt jobb az ETO-nál. A két magyar csapattal nyolc bajnoki címet is begyűjtött. Pályafutása utolsó védése pedig hollywoodi filmbe illő, hiszen Zsivkovics időntúli hétméteresét hárította a Ferencváros elleni bajnoki döntőben, ami után az aranyérmet ünnepelhette 2012-ben a győriekkel. Pályafutását még kitolhatta volna, de gyereket szeretett volna. Kislánya, Szofi lassan 6 éves. Arra a legbüszkébb, hogy ma is példaképként tekintenek rá. Jelenleg a Magyar Kézilabda Szövetség egyik alelnöke. 

A Célfotóban a kézilabdázó Pálinger Katalinnal Kalapos Mihály beszélgetett.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ