Cover
Külföld
Egedy Gergely: Kaotikus állapot alakult ki a brit belpolitikában
2019-03-1321:06
Elképzelhetőnek tartja Nigel Farage, hogy Nagy-Britannia halasztást kér, és nem március 29-én lép majd ki az Európai Unióból. A Nagy-Britannia EU-ból való kilépését pártoló európai parlamenti képviselő stábunknak azt mondta, helyesen döntött a brit parlament alsóháza, amikor másodszor is leszavazta a Brexit-megállapodást. Egedy Gergely Nagy-Britannia szakértő a Napi aktuálisban arról beszélt, hogy azért utasították el ismét a megállapodást, mivel a konzervatívok jelentős része a kemény Brexit-híve. 
Theresa May az utóbbi időben annyi változást ért el, hogy jogi garanciákat szerzett arra, hogy Nagy-Britanniának lehetősége lenne kilépni az ún. backstop-ból, amennyiben nem tudnak dűlőre jutni. Ezek a garanciák kétes értékűek, mivel jogilag nem adnak biztosítékot arra, hogy Nagy-Britannia nem ragadhat bele akarata ellenére a vámunióban - tette hozzá a szakértő.
A konzervatívok nagy részén kívül a Munkáspárt is elutasítja, így egy meglehetősen kaotikus állapot alakult ki a brit belpolitikában.
A megállapodás nélküli Brexit bármikori lehetőségének elutasítása nem jelenti azt, hogy nem kerülhet sor egy megállapodás nélküli kilépésre, ugyanis ha a továbbiakban mégsem tudnak megállapodni valami mellett, akkor mégiscsak bekövetkezhet.

Halasztást abban az esetben lehet kérni, ha mind a 27 EU-tagállam hozzájárul. Az EU pedig abban az esetben ad haladékot, ha a britek egy konkrét tervet letesznek, hogy mi miatt kérik a haladékot. Egyelőre ilyen terv nem körvonalazódott - hangsúlyozta.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ