Cropped landscape
Külföld
Három halottja van az utrechti lövöldözésnek
2019-03-1815:43
Három halottja és kilenc sebesültje van a hétfői utrecthi lövöldözésnek, amely egy villamoson zajlott - közölte a hollandiai város polgármestere a NOS holland közszolgálati média tájékoztatása szerint. 
Jan van Zanen polgármester szerint az a legvalószínűbb, hogy a szökésben lévő gyanúsított, egy 37 éves török születésű férfi terrorista indíttatásból követte el tettét. Valószínűnek nevezte azt is, hogy egyetlen elkövető volt, de nem zárta ki, hogy lehetnek társai.
    
A politikus közölte, hogy a kilenc sérültből háromnak súlyos az állapota.
    
Mark Rutte kormányfő válságtanácskozást hívott össze. Közölte, hogy mélyen megrázta az incidens, amely három nappal az 50 ember életét kioltó új-zélandi mészárlás után történt.
     
Egy terrorcselekmény támadás a civilizációnk, a toleráns és nyitott társadalmunk ellen. (.) Erre csak egyetlen válasz van, az, hogy a jogállam és a demokrácia erősebb, mint a fanatizmus és az erőszak 
- mondta sajtótájékoztatóján Rütte. "Nem engedünk az intoleranciának" - tette hozzá.
A rendőrség körözést adott ki a Törökországban született 37 éves Gokmen Tanis ellen. Közzétették a fényképét is, és felszólították az embereket, hogy ne közelítsenek hozzá. Egyéb részleteket nem közöltek.
    
Az Algemeen Dagblad című lap szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a fegyveres egy nőre célzott a villamosban, majd rálőtt két másik utasra, akik segíteni akartak az asszonynak.
    
Utrechtben és általában Hollandiában nem gyakoriak a lövöldözések.
    
Az Amszterdamtól 50 kilométerre délre és a német határtól 90 kilométerre fekvő város mintegy 353 ezer lakosával Hollandia negyedik legnagyobb városa. Száznegyvenkét-ezer utrechtinek bevándorlási háttere van, 49 ezren nyugati, 93 ezren pedig más országokból érkeztek.
    
A 2018. évi helyhatósági választásokon a Baloldali Zöldek (GroenLinks) győztek. Ugyanakkor most első ízben a jobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) is bekerült a városi tanácsba.
    
Hivatalos adatok szerint a történelmi egyetemi város lakosainak 60 százaléka magasan iskolázott rendelkezik, 20 százaléka pedig az egészségügyben dolgozik. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ