Cropped landscape
Külföld
Propagandaakciónak szánta a tettét az új-zélandi merénylő
2019-03-1820:15
Van abban törvényszerűség, hogy a szélsőségek erősítik egymást, ha van szélsőséges iszlamizmus akkor előbb, vagy utóbb a szélsőségesség megjelenik a másik oldalon is. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő az ECHO TV Napi aktuális című műsorának hétfői adásában egyértelműnek nevezte, hogy az új-zélandi Christchurchben történt támadás elkövetője a terrorakciót propagandának szánta. 
Tálas Péter szerint a fehér faj védelmében fellépők szeretik magukat úgynevezett újpogányként feltüntetni, a skandináv mitológiával, a Valhallával példálózni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója szerint nem lehet nem észrevenni a hasonlóságokat az Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos által elkövetett merénylet és az új-zélandi támadás között. 
 
Egyelőre úgy tudni magányos elkövető volt, a christchurchi merénylő, ugyanakkor Tálas Péter hozzátette, 

az ilyen terrortámadások biztos, hogy követőre találnak, még ha a követők mindig is elszigeteltek lesznek. 
Velkovics Vilmos felvetésére, a szakértő elmondta, 2001 óta a társadalomban való félelemkeltés motiválja a terroristákat, ugyanakkor azok a támadók, akik megpróbálják megideologizálni a tettüket, azok kétségkívül követőket akarnak. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ