Külföld
Szórványos áramkimaradások sújtották a venezuelai fővárost
2019-03-1821:51
Szórványos áramkimaradások sújtották hétfőn a venezuelai fővárost, amelynek keleti felén az áramszolgáltatás és a vízellátás visszaállításáért tüntettek lakosok.
Az áramszünet a Caracashoz közeli Guarenas és Guatire településeket is érintette, egyes lakosok a közösségi hálón számoltak be arról, hogy továbbra sincs áram.
    
"A Sucre községbeli Palo Verde lakosai 12 napja áram és víz nélkül vannak. A hatalmas áramszünet napja óta érintett családok száma 200" - írta Twitter-profilján Carlos Ocariz ellenzéki politikus, Sucre korábbi polgármestere.
    
Eközben a szintén kelet-caracasi Los Dos Caminosban és Los Chorrosban a vízhiány miatt tüntettek lakosok. Az előbbi lakosai szerint csaknem egy hónapja nem kapnak vizet, míg utóbbi lakosai szerint több mint 50 napja kénytelenek nélkülözni a szolgáltatást. Állításuk szerint a hatóságok nem reagáltak sem a sucrei városházához, sem a Hidrocapital állami vízszolgáltatóhoz benyújtott panaszaikra.
    
Az EFE spanyol hírügynökség külön megjegyzi, hogy a vízhiány már a nagy áramkimaradások előtt is gyakori volt a dél-amerikai országban.
    
Venezuelát súlyos gazdasági válság sújtja, amely hiperinflációban, az ellátás hiányában, valamint a gáz-, az áram- és a személyszállítási szolgáltatások és a vízellátás meghibásodásaiban nyilvánul meg.
    
Venezuela nagy része március 7-én maradt áram nélkül. Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter a múlt kedden viszont azt állította, hogy szinte teljes egészében helyreállították az áramszolgáltatást az országban.
    
A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro azzal vádolja az Egyesült Államokat és a támogatását élvező venezuelai ellenzéket, hogy kibertámadást hajtott végre az áramszolgáltatási rendszer ellen.
    
Az államfő hétfőn ismét bírálta "azokat, akik szabotálják az elektromos rendszert, megpróbálva létrehozni az általános erőszak állapotát, hogy akkor a politikai hatalom elleni támadásra szólítsanak fel". Az ilyesmit csakis úgy lehet nevezni: terrorizmus - tette hozzá Twitter-profilján.
    
Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökének kikiáltó Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető és Washington viszont az évek óta rosszul folytatott gazdálkodást és a korrupciót teszik felelőssé az elektromos infrastruktúra összeomlásáért.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ