Cropped landscape
Külföld
Újabb rendelettel szabályozza az olasz belügyminisztérium a civilszervezetek tengeri mentési műveleteit
2019-03-1821:21
Az illegális menekültek Olaszországba szállításának leállítását célozza a nem kormányzati szervezetek (NGO) tengeri mentési műveleteire vonatkozó újabb szabályozás, amelynek bevezetését az olasz belügyminisztérium jelentette be hétfőn.
A római belügyminisztérium közleménye szerint már csak Matteo Salvini belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes aláírása hiányzik a hatósági intézkedés életbe léptetéséhez.
    
A tárca bejelentette, hogy újabb rendelkezést dolgoztak ki, amely irányelvet jelent az esetleges tengeri mentést követő eljárásra vonatkozóan.
    
Elsőrendű célnak továbbra is az emberéletek mentése számít, de ennek "az illetékes területi hatóság koordinálásával kell történnie, a nemzetközi tengeri kutatási és mentési szabályok szerint". Bármilyen ettől eltérő magatartás a mentési művelet során "előre kitervelt szándékként étékelhető az illegális bevándorlók Olaszországba szállítására és az emberkereskedelem elősegítésére"- olvasható az olasz belügyminisztérium közleményében. A szöveg hangsúlyozza, hogy az olasz hatóságok le akarják állítani az NGO-k "illegális" munkáját.
    
Ezzel egy időben a több civilszervezetet tömörítő Mediterranea Saving Human szervezet hétfőn bejelentette, hogy a Mare Ionio nevű hajója 50 migránssal a fedélzetén Olaszország partjai felé tart, és az olasz hatóságoktól biztonságos kikötőt kérnek. Az embereket, köztük 12 kiskorúval, líbiai felségvizeken vették fel a hajóra, és nem várták meg a líbiai parti őrség megérkezését.
    
A földközi-tengeri mentést végző, nem Olaszországban bejegyzett civilszervezetek munkáját elsőként 2017 júliusában a korábbi, balközép olasz kormány szabályozta az úgynevezett magatartási kódexszel, amelyet az akkor Líbia és Olaszország között aktív, több mint tíz NGO mindegyike aláírta, kettő kivételével. A jelenlegi olasz kormány első intézkedése, 2018 júniusában, az olaszországi kikötők lezárása volt a civil mentőhajók előtt. Azóta is érkeztek azonban NGO-hajók Olaszországba, amelyeket azonban hosszú várakozás után engedtek csak kikötni, a római kormánynak azzal a feltételével, hogy a migránsokat önkéntes alapon szétosztják az EU-tagállamok között, ami az esetek többségében nem történt meg.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ