Cropped landscape
Külföld
Angard: Mindenki győztesként hagyhatta el a pályát
2019-03-2022:43
Egy moderátor: M. Dobos Marianne. A téma: Azonnali hatállyal saját kérésére felfüggesztette a Fidesz tagságát az Európai Néppárt. Ezzel egyidejűleg egy három tagú bizottság felállítását kezdeményezik, amely a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja. Négy vitapartner: a pást baloldalán Tóth Csaba és Závecz Tibor, a jobboldalon pedig Gajdics Ottó és G. Fodor Gábor.
Závecz Tibor szerint a támogatottsági arány azt jelzi, hogy egy kompromisszumos megoldás született, tehát mindenki - beleértve a Fideszt is - elfogadta ezt a javaslatot. Nem ez volt a kiindulás, sokkal szigorúbb retorzió volt kilátásban, de én annak örülök, hogy Magyarország így nem szenvedi meg ezt a döntést, hanem ez pártbelügy marad. Emlékeztetett: a kizárás az egész ország problémája lett volna.
Szüksége van a Néppártnak arra a 11-12 szavazatra, amit a Fidesz vélhetően szállítani fog, ez egy érték Orbán Viktor számára, hogy ennyit be tud vinni. Másfelől most kapott egy sárga lapot
- hangsúlyozta a a Závecz Research ügyvezetője.

G. Fodor Gábor szerint a mai vitán taktikai és stratégiai kérdések keveredtek. Kampány van, és a Néppárton belüli bevándorláspárti szárny intézett egy támadást a Fidesz ellen, azért hogy a választás után be tudja kormányozni a pártot egy baloldali koalícióba. Orbán Viktor egy hatalmi-taktikai csatában elérte azt a Néppárton belül, hogy a frakció a kampánnyal foglalkozzon, május után pedig eldől hogy milyen irányba fordulnak majd.
A helyzet egyszerű: a kérdés el van napolva, nincs kényszerhelyzet, a Fidesz pedig mérlegelhet
 - szögezte le a Századvég Alapítvány elnöke.

Tóth Csaba örül ennek a kompromisszumnak, mivel jobb az, ha a Néppárton belül valamiféle kontroll van a Fidesz felett. Félnék attól a Fidesztől, amely még ezt a kötelékét is elveszíti - tette hozzá a a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.
Gajdics Ottó úgy látja, hogy egy win-win megállapodás született, hiszen mindenki győztesként hagyhatta el a pályát. Sikerült, amit Orbán Viktor akart, miközben Weber is jól járt, mivel közösen kampányolnak majd azért, hogy ő lehessen az Európai Bizottság elnöke - mutatott rá a Szabad Föld főszerkesztője.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Angard
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ