Külföld
Elengedi a politikai foglyokat a nicaraguai kormány
2019-03-2107:06
A Daniel Ortega elnök vezette nicaraguai kormány bejelentette szerdán, hogy 90 napon belül szabadon enged minden bebörtönzött ellenzékit és újságírót, teljesítve ezzel az ellenzéknek a tárgyalások újraindításához szabott feltételét.
A felek előzőleg megállapodtak abban, hogy az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) főtitkárának, Luis Almagrónak a részvételével folytatják a közép-amerikai ország választási rendszerének reformját célzó tárgyalásaikat.
    
A tárgyalódelegációk "megkapták a kormány értesítését, hogy 90 napon belül szabadon bocsátanak minden, a tüntetésekkel összefüggésben letartóztatott foglyot" - jelentette be sajtóértekezletén az AÁSZ nicaraguai különmegbízottja, Luis Ángel Rosadilla.
    
Az ellenzéki Polgári Szövetség az Igazságért és a Demokráciáért (ACJD) delegációja napok óta ezt szabta előfeltételül ahhoz, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz. A szabadon bocsátandó bebörtönzöttek számát egyelőre nem pontosították.
    
A felek február végén vették fel újra a hónapokkal korábban megszakadt tárgyalások fonalát, az ellenzéki platform képviselői azonban hétfőn felálltak az asztaltól, tiltakozásul az ellen, hogy múlt szombaton Managuában ismét őrizetbe vettek több mint száz, a politikai foglyok szabadon bocsátását követelő tüntetőt és több újságírót.
    
A kormányzat még mintegy 700 ellenzékit tart fogva - közölte az ACJD, amely egyúttal követeli 150, a tárgyalások idei újrakezdése óta kiengedett, de házi őrizetbe helyezett ember teljes szabadságának visszaadását is.
    
Nicaragua történelmének egyik legsúlyosabb társadalmi, politikai és gazdasági válságával küzd. Az országban 2018 áprilisának közepén zavargások kezdődtek, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant megmozdulásokat. A zavargások kezdete óta a biztonsági erők becslések szerint legalább 325 embert öltek meg, és százakat vetettek börtönbe.
    
Az ellenzék szerint az egykori sandinista gerillavezérből lett államfő diktatúrát épített ki Nicaraguában. Ezért azt követelik, hogy a 2007-ben újra hatalomra került, korrupcióval és az emberi jogok lábbal tiprásával vádolt Ortega távozzon a hatalomból, az alelnöki székbe ültetett feleségével, Rosario Murillóval együtt. Az elnök ezzel szemben azt állítja, hogy az ellenzék puccsot kísérelt meg ellene a katolikus egyház és az Egyesült Államok támogatásával.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ