Cropped landscape
Külföld
Gálik Zoltán: Katasztrófa ami az Egyesült Királyságban történik
2019-03-2120:55
Megkezdődött az EU-csúcs Brüsszelben, aminek első napján a Brexit volt napirenden. Gálik Zoltán Anglia-szakértő, a Corvinus Egyetem docense az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: alapértelmezés szerint kemény Brexittel lép ki az Egyesült Királyság, mert ha nincs megegyezés a parlamentben az átmeneti megállapodásról, akkor március 29-én kiesik az Európai Unióból.
Gálik Zoltán kifejtette: katasztrófa ami az Egyesült Királyságban történik. A világ egyik legstabilabb demokráciája, mely évszázadokon keresztül vezető szerepet töltött be a nemzetközi rendszerben, most egy olyan politikai és alkotmányos válságon megy keresztül, mely példátlan a brit történelemben.

A szakértő kiemelte: három vetekedő álláspont van a brit belpolitikában. Az egyik, hogy legyen kemény Brexit és kezdjenek új lappal. A másik, hogy még eldöntik, hogy szeretnék a kapcsolatokat az Európai Unióval, a harmadik pedig bent maradás az unióban.
Ha megnézzük a támogatottsági arányokat, akkor láthatjuk, hogy a hibahatáron belül van mind a háromnak a lehetősége
- fogalmazott. Hozzátette: az a szörnyű a helyzetben, hogy egy hét van hátra, de nem lehet tudni szinte semmit. Ugyanúgy lehet kormányváltás, kormányválság, népszavazás, puha Brexit vagy a kilépés visszavonása. Szinte még minden elképzelhető.
Május 22-ig adna haladékot az Európai Unió a Brexit határidejére abban az esetben, ha a brit parlament megszavazza. Velkovics Vilmos azon kérdésére, mire lenne elég ez a határidő Gálik Zoltán úgy fogalmazott: ha megszavazza a brit parlament, akkor arra elég lenne, hogy a kilépéshez szükséges törvényeket el tudják fogadni, mert a belpolitikában és a belső igazságügyi rendszerben le kell tükrözni az összes európai jogszabályt, hogy május 23-án tudjanak tovább működni az intézmények.
Nagyon sok törvényt még nem sikerült átvinni a parlamenten a csatározások miatt.
Hozzátette: a másik fontos dolog, hogy a nemzetközi kapcsolatokat is rendezni kell. Az Uniónak nagyjából 60-70 olyan szerződése van, mely az Egyesült Királysággal kapcsolatos.
Ezek mind megszűnnek és helyettük saját törvényeket és szerződéseket kell elfogadni. Eddig hatot sikerült
- fogalmazott. Kiemelte: ezekben is előrelépés kell legalább ideiglenesen. Ha például elindulnak a hajók, akkor tudják, hogy egy kikötőbe beérve kell-e fizetni vámot.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ