Külföld
Izraeli katonák lelőttek egy fegyvertelen palesztin férfit
2019-03-2110:38
Izraeli katonák lelőttek egy fegyvertelen palesztin férfit Betlehem mellett - közölte csütörtökön Kemal Hmejd, a Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alá tartozó város kormányzója.
Kamel Hmejd szerint a Betlehem melletti al-Hadir falunál állomásozó izraeli katonák szerda este tüzet nyitottak egy arra haladó autóra, megsebesítve a sofőrt. A kormányzó szerint a később meggyilkolt férfi, Ahmed Manaszra a sebesült sofőr segítségére sietett, az izraeli katonák pedig rá is tüzet nyitottak, és végeztek vele.
    
"Ez nem volt más, mint statáriális kivégzés, amiért Izrael a felelős" - összegezte a történteket Hmejd.
    
Az izraeli hadsereg közleménye szerint az ellenőrzőponton tartózkodó katonák azt gondolták, hogy izraeli autókra hajítanak köveket, ezért nyitottak tüzet. Hozzátették, hogy az ügyben vizsgálat indult.
    
A meggyilkolt férfi unokatestvére megerősítette a kormányzó által közölteket: Azt mondta: "szó sem volt semmiféle összecsapásról, nem hajigált köveket senki" - tette hozzá.
    
Szerdán az izraeli hadsereg lelőtt két palesztint a ciszjordániai Nábluszban. A palesztinok előzőleg robbanószerkezeteket dobtak feléjük egy elhaladó járműből.
    
2015 óta a palesztinok mintegy 50 izraelit öltek meg, többnyire késelések, lövöldözések és autók elleni támadások során. Ugyanebben az időszakban az izraeli hadsereg körülbelül 260 palesztinnel végzett, akiknek nagy része a hivatalos izraeli magyarázat szerint maga is támadó volt. A hadsereg és a palesztin tüntetők közti számtalan összecsapásnak szintén voltak halálos áldozatai.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ