Cropped landscape
Külföld
Párkányi Eszter: A Néppártban nem képviselik határozottan a kereszténydemokrata értékeket
2019-03-2120:06
A Néppárt liberális szárnya azt gondolta, hogy sakkot adott a Fidesznek, aztán Orbán Viktor volt az, aki mattot adott nekik - így reagált az Alapjogokért Központ elemzője a szerdai néppárti döntésre a Napi aktuálisban. Párkányi Eszter úgy látja, hogy bizonyos szempontból győzelemként értékelhető az, hogy a Fidesz a saját jogait függesztette fel.
Az elemző szerint a közeljövőben megindulhat egy párbeszéd arról a Néppárton belül, hogy mik azok az értékek, amikhez ragaszkodnak. Emlékeztetett: az elmúlt években a frakció több tagpártja is eltávolodott azoktól a kereszténydemokrata gyökerektől, amelyek az alapító atyák gondolatát jellemezték. Példaként említette az ír Fine Gael-t, amely párt támogatja az abortuszt és a homoszexuálisok házasságát is.
A Néppártnak vissza kell térni az eredeti gyökereihez, mert most egy színtelen, szagtalan, semleges, majdhogynem liberális centrumpárttá próbál alakulni
- szögezte le Párkányi Eszter. Hozzátette: ma a Néppártban nem képviselik határozottan a kereszténydemokrata értékeket, sőt közben vállveregetést várnak a szocialistáktól és a zöldektől is.

Az EP-választáson a Néppárt veszíthet az erejéből, jelenleg 188 helyet jósolnak nekik, a Fidesz kizárásával pedig az EPP nemcsak a Fidesz képviselőit veszítené el, hanem körülbelül húsz további képviselőt is.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ