Cropped landscape
Külföld
Sargentini és Timmermans agresszívan követeli a románoktól a magyarok megbüntetését
2019-03-2118:37
Orbán Viktort, a Fideszt, az Európai Tanácsot és az unió román elnökségét ekézte az Európai Parlament Állampolgári, Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságának mai ülésén Judith Sargentini és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, a szocialisták csúcsjelöltje. A tanács és a román elnökség azért kapott a két Orbán-fóbiás politikustól, mert Sargentiniék dühösek, amiért állítólagos halogatásuk és lassúságuk miatt nem tudják megbüntetni Magyarországot és Orbán Viktort, áll a hetes cikkely szerinti eljárás.
Frans Timmermans azért vett részt a bizottsági ülésen, mert a LIBE ma a hetes cikk szerinti, Magyarországgal szemben megindított eljárás állását tűzte napirendre. Kiderült, az Európai Bizottság továbbra is osztja a jogállamiság, az emberi jogok és a korrupció magyarországi helyzetével kapcsolatos aggályok nagy részét, szerintük a helyzet az utóbbi hónapokban sem javult, sőt újabb problémák is felmerültek – hangsúlyozta Timmermans. Példaként többek között a Közép-európai Egyetem részleges Bécsbe költözését, a munka törvénykönyvének módosítását és a közigazgatási bíróságok felállítását említette. A munka törvénykönyvének módosítását rabszolgatörvénynek nevezte, átvéve ezzel a magyar ellenzéki retorikát és szóhasználatot.

Sargentini azt sérelmezte, hogy az EU soros elnökségét betöltő Románia nem hajlandó lépni az ő ügyében, nem ad tájékoztatást a magyarok elleni eljárás állásáról. Azt követelte, tűzzék mapirendre a kérdést, és adjanak pontos ütemtervet. 

Egyértelműen látszott, hogy Sargentini frusztrált és dühös, a románokat keményen ostorozta. „Fél év telt el a jelentésem kétharmados parlamenti elfogadása óta, és azóta nem történt semmi. A románok engem meg sem hívtak” – sérelmezte Sargentini, majd bedobta azt a bődületes hazugságot, hogy pedig tenni kell valamit, mert „Magyarországon fogva tartják a tranzitzónákban a menekülteket”. Erre Timmermans kontrázott rá, aki hozzátette, nem érti, „Orbán hogy hivatkozhat a kereszténységre és Európára, amikor Magyarországon megtagadják a vizet és az élelmet azoktól a menekült emberektől, akik ránk vannak bízva”. Hogy ki bízta ránk őket, azt sajnos nem fejtette ki az Európai Bizottság szocialista alelnöke. 

Szerinte erről kellene vitázni Brüsszelben Orbánnal, hogy mit jelentenek a keresztény értékek, majd arról beszélt, hogy Magyarországon azért olyan magas a magyar kormány támogatottsága, mert a Fidesz „a magyar emberek félelmére hat”. Timmermans precedens nélkülinek tartja, hogy a magyar kormány szisztematikusan nyomást gyakorol a CEU-ra, a korrupció továbbra is magas Magyarországon, a bíróságok függetlensége problémás, akárcsak a magyar média helyzete és a sajtószabadságé.

Gál Kinga a PestiSrácoknak úgy nyilatkozott, politikai kampányesemény volt a LIBE Bizottság mai ülése, ez az egész egy politikai játék, a baloldal nyomásgyakorlási kísérleteiről van szó.
“Alaptalanok a magyar helyzettel kapcsolatos aggályok, az pedig elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának üléseit sorozatosan politikai kampányolásra használják fel. Frans Timmermans tévedésben van, messzemenően eltávolodott a feladatától, mert nem egy újabb Magyarország-meghallgatásra hívta meg a LIBE, hanem azért, hogy beszámoljon a magyar hetes cikk szerinti eljárás állásáról. Ez azt bizonyítja, hogy az eljárás már rég elvesztette minden objektivitását, és semmi más, mint a parlamenti baloldal nyomásgyakorlásának eszköze, egy politikai játék. A szappanopera következő fejezetét láthattuk, Sargentini és ez az egész már nagyon unalmas”
– egyértelműsítette Gál Kinga. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ