Cropped landscape
Külföld
A franciaországi zsidó diákok 85 százalékát érte eddig antiszemita inzultus
2019-03-2411:14
Egy közvélemény-kutatás szerint a franciaországi zsidó egyetemista diákok 85 százaléka tapasztalta meg az antiszemitizmus valamely formáját. A nem zsidó származású, franciaországi diákok 45 százaléka számolt be arról, hogy látott már antiszemita cselekményt, megnyilvánulást élete során.
A kutatást az Ifop közvélemény-kutató cég készítette egy francia zsidó ifjúsági szervezet megbízásából. A tanulmányból kiderült, hogy a megkérdezett zsidó diákok 85 százaléka valamilyen formában megtapasztalta már az antiszemitizmust. 75 százalékuk már hallott zsidókkal vagy a holokauszttal kapcsolatos vicceket. 42 százalékuk számolt be arról, hogy származásuk miatt sértegették őket, valamint minden ötödik válaszadó számolt be fizikai inzultusról.

A kutatás érdekessége, hogy a zsidó származású francia diákok válaszait összevetették a nem zsidó diákok válaszaival. Az utóbbi csoport 45 százaléka arról számolt be, hogy tanulmányaik alatt legalább egyszer láttak már antiszemita megnyilvánulást – mondta Frédéric Dabi, az Ifop vezérigazgató-helyettese a francia L'Express lapnak.

Azoknak a zsidó diákoknak, akik antiszemitizmust tapasztaltak, mindössze 1 százaléka tett rendőrségi feljelentést. 8 százalékuk pedig az oktatási intézményében, ebben az esetben az egyetemén tett bejelentést. 19 százalék hagyta következmény nélkül az incidenst és a válaszadók 58 százaléka saját maga próbálta megoldani a konfliktust.

Az összes válaszadó 68 százaléka szerint a zsidókat érő antiszemita incidensek igazságtalanok.

Egyre nagyobb problémákat okoz az antiszemitizmus Nyugat-Európában

A tömeges bevándorlással Nyugat-Európa tulajdonképpen importálta az antiszemitizmust. Mivel a 2015-ös migránsválság előtt már rengeteg bevándorló élt számos nyugati EU-s tagállamban, ezért ez a probléma régebbre nyúlik vissza. Ám a hirtelen Európába zúduló nagyszámú bevándorló miatt az utóbbi években drasztikusan romlott a helyzet.

2018-ban a francia hatóságok adatai szerint az antiszemita cselekmények száma 74 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A jelenség nem új: 2015-ben is készült egy videó, amelyben egy férfi 10 órán át sétált Párizsban kipát viselve. Az eredmény lesújtó. Nemrég pedig egy emlékművet rongáltak meg súlyosan, amely a strasbourgi zsinagóga egykori helyén állt.

A brit baloldali Munkáspárt gyakorlatilag antiszemita párt lett az elmúlt években Jeremy Corbyn vezetése alatt. A párt kifejezetten a muszlim szavazók szimpátiáját keresve lépett erre az útra. Több zsidó származású munkáspárti képviselő inkább elhagyta a pártot. Jeremy Corbyn nemrég amiatt volt kénytelen magyarázkodni, hogy palesztin vezetők társaságában a müncheni olimpián 11 izraeli sportolót meggyilkoló Fekete Szeptember terrorszervezet eltemetett tagjainak sírjai közelében helyezett el koszorút. A Munkáspárt jelenleg a második legnagyobb párt Nagy-Britanniában, korábban Tony Blair és Gordon Brown személyében adtak miniszterelnököt a szigetországnak.

A balliberális oldal növekvő antiszemitizmusának jó példája Judith Sargentini esete a Hamász terrorszervezettel. A Hamász köszönetet mondott a holland a Baloldali Zöldeknek (GroenLinks) és az ebbe a pártba tartozó Judith Sargentininek is, mivel kiálltak egy Izrael-ellenes mozgalom mellett.

A sor sajnos hosszan folytatható lenne.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ