Cropped landscape
Külföld
Attól, hogy legyőzték az Iszlám Államot, az eszme és a veszély még megmarad
2019-03-2421:00
Hiába vesztette el összes területét a Közel-Keleten a terrorszervezet, újabb terrortámadásokat hajthatnak végre, leginkább Európában.
Szombaton a kurd és szír kormányellenes szervezetek bejelentették, hogy egy hosszas, közösen végrehajtott offenzíva után felszabadították Baghúz városát, az utolsó települést, amit az Iszlám Állam még elfoglalva tartott Szíriában és Irakban. Nagy volt az öröm, hiszen öt év után kijelenthető, hogy a terrorszervezet minden területét elvesztette a Közel-Keleten. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden veszély elhárult, sőt.

Szakértők arra figyelmeztetnek, azzal még, hogy az összes területet elvették a terrorállamtól, a probléma nem oldódott meg, hiszen sajtóhírek szerint az Iszlám Állam állítólag felszólította az európai híveit, hogy hajtsanak végre minél nagyobb, minél több halálos áldozattal járó merényleteket. Ezt a terroristák által hátrahagyott dokumentumokban találták. Az Iszlám Állam ötéves karrierje alatt széles spektrumú hálózatot hozott létre a Földön. Európában sajnos a radikális szunnita imámok sikeresen mosták át a mecsetekbe járó emberek agyát, így az ISIS-nek rengeteg híve van a kontinensünkön.

A februárban megtalált iratok és levelezések szerint az európai alvó sejteket próbálja feléleszteni most az Iszlám Állam.

A terrorállam csak a Közel-Keleten vesztette el befolyását, Afganisztánban a tálibok egy nagy csoportja még hisz abban, hogy valaha feltámad a terrorszervezet és ne felejtsük el, hogy például Nigériában működik a Boko Haram, mely minden erejével azon volt és van, hogy egybeolvadjon a terrorállammal. Az afrikai terrorcsoport még mindig ellenőrzése alatt tartja Nigéria északi harmadát, ahol az ISIS által hirdetett radikális nézetek alapján irányítják a falvakat, városokat. 
A szombati egy nagyon fontos mérföldkő volt az Iszlám Állam elleni harcban, de a munkánk még messze nincs befejezve
– mondta a Pentagon, azaz a védelmi minisztérium ügyvezető minisztere.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ