Cropped landscape
Külföld
Moszab Hasszán Juszef: Csak a beilleszkedésre vágyóknak van helyük
2019-03-2413:05
Csak azoknak a menekülteknek van helyük a nyugati társadalmakban, akik a beilleszkedésre vágynak, a magukat felsőbbrendűnek tartóknak nincs - mondta Moszab Hasszán Juszef, a Hamász palesztin radikális szervezet egyik alapítójának fia vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján, a Várkert Bazárban. 
Hasszán Juszef sejk fia az erőszakból kiábrándulva számos merényletet akadályozott meg, miközben tíz évig a Sin Bét izraeli titkosszolgálat beépített ügynökeként tevékenykedett az iszlám alapokon álló Hamászban, végül pedig az Egyesült Államokban telepedett le. A Hamászt az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon. 
    
Moszab Hasszán Juszef felidézte, hogy az Egyesült Államokba érkezve nem illegálisan lépte át a határt, hanem vízumot kért, bevallva azt is, hogy édesapja terrorszervezetet alapított. 
    
"Az Egyesült Államokban nem mások munkájának a gyümölcsét akartam learatni, hanem azért mentem oda, mert értékelem az ország alapértékeit" - fogalmazott. 
    
Moszab Hasszán Juszef elmondása szerint ma sokan lépik át a határokat a háborúk, a társadalmi elnyomás, a megszégyenítés elől menekülve, azok azonban, akik csak gazdasági okokból kockáztatják maguk és gyerekeik életét, felelőtlenek. 
    
Az egykori Hamász-aktivista ezért a bevándorlóknak üzent: meg kell haladniuk korlátaikat, és felismerniük, hogy szülőföldjükről távozva nem Allah országába érkeztek. 
    
Ha be akarnak illeszkedni, az érkezőknek ki kell vetniük magukból a 7. század gondolatait - utalt az iszlám tanításaira, hozzátéve: a nyugati társadalmakban dolgozni kell, és tisztelni a többieket. 
    
Moszab Hasszán Juszef ezért azt tanácsolta a nyugati kormányoknak, hogy utasítsanak ki minden olyan embert, aki bármi jelét mutatja a be nem illeszkedésnek, ugyanis "az ő lojalitásuk Allahnak szól" - fogalmazott. 
    
A muszlim társadalmak pedig, ha jó szándékot akarnak mutatni, ítéljék el és helyezzék törvényen kívül az erőszakot - mondta Moszab Hasszán Juszef.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ