Cropped landscape
Külföld
Svédországban az egyik legfőbb nemzetbiztonsági kockázat még mindig az iszlám terrorizmus
2019-03-2416:26
A bevándorláspárti kormányzás eredménye. 
A svéd állami terrorveszély-megfigyelő központ (NCT) nemrégiben kiadott egy jelentést, amelyben többek között a svéd biztonsági szolgálat (Sapo), és a katonai hírszerzés szakértőire hivatkozva azt írják: az ország továbbra is kiemelt célpontja maradt az iszlamistáknak.

Az NCT vezetője, Linda Thörnell szerint az Iszlám Államot (ISIS) bár legyőzték, és a terrorszervezet iránti "érdeklődés" csökkenő tendenciákat mutat, ám az ISIS továbbra is kiemelt szerepet játszik a Svédországban tartózkodó dzsihadisták inspirálásában.

Az NCT arra figyelmeztet, hogy a jövőben esedékes terrortámadások valószínűleg ugyanazt a forgatókönyvet fogják követni, mint amit eddig is láthattunk szerte Európában: egy-egy magányos elkövető fogja a támadásokat végbe vinni késsel, lőfegyverrel, vagy gépjárművel, az Iszlám Állam propagandájának hatására.

Mint ismert, a héten került bejelentésre, hogy az Iszlám Állam utolsó zárványát is elfoglalták Kelet-Szíriában, gyakorlatilag megsemmisítve a terrorszervezetet.

Ez azonban Thörnell szerint nem teszi indokolttá azt, hogy a terrorfenyegetettséget félvállról vegyék Svédországban. A skandináv államban egyébként eddig egy merénylet történt, mégpedig Stockholmban, 2017-ben. Akkor egy üzbég bevándorló, Rakhmat Akilov hajtott a tömegbe, öt ember vesztette életét, köztük egy gyermek. Akilovról kiderült, hogy az ISIS szimpatizánsa.

Nem túl bizalomgerjesztő az sem, hogy mintegy 150 dzsihadista harcos tért vissza Svédországba, ami bár nem tűnik soknak, de mégis aggodalomra ad okot, ha hozzávesszük, hogy Malmöben például rengeteg "hazatért" iszlamista kezdett bele új dzsihadisták toborzásába.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ