Cropped landscape
Külföld
Toró T. Tibort kéri fel az ügyvezető elnöki feladatok ellátására az EMNP új elnöke
2019-03-2415:06
Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alapító elnökét kéri fel az ügyvezető elnöki feladatok ellátására Csomortányi István, a párt szombaton megválasztott új elnöke
Csomortányi az MTI-nek elmondta: Toró T. Tibor - aki az elmúlt ciklusban is a párt ügyvezető elnöke volt - olyan politikus, akire mindig számítani lehetett, ezért nem tartja szükségesnek a változtatást ezen a poszton.
    
A 84-83-as szavazataránnyal megválasztott pártelnök kijelentette: nem érzékel megosztottságot a pártban a célok tekintetében. "A megújulás kapcsán volt véleménykülönbség, de a célokat tekintve teljes az egyetértés a különböző területi szervezetek és vezetőik között, és ez fontos alap ahhoz, hogy gond nélkül folytassuk a munkát" - nyilatkozta.
    
Csomortányi István úgy vélte, hogy a megújulás és a folytonosság kettős üzenetével nyerte meg a küldöttek többségének a bizalmát. Szerinte egyrészt jól kitapintható volt a küldöttgyűlésen a megújulás igénye, amit a román belpolitikában és a Kárpát-medencei magyar nemzetpolitika helyzetében bekövetkezett változások váltottak ki. Másrészt viszont a folytonosság üzenetére is szükség volt, mert - mint fogalmazott - a néppártnak van egy olyan szakértői bázisa, veterán politikusi gárdája, akik óriási értéket képviselnek, és akiknek a helyét meg kell találni az új struktúrában.
    
Az elnök elmondta: a héttagú elnökség nagyobbrészt megújult, csak Toró T. Tibor és Zatykó Gyula képviselik a régieket benne. Hozzátette: az elnökség megválasztásánál tekintettel voltak a területi eloszlásra, a különböző területi szervezetek maguk tettek javaslatot egy-egy alelnöki tisztség betöltésére. Sajnálatosnak tartotta, hogy Belső-Erdély - ahonnan az elnöki tisztségért folytatott versenyben alul maradt vetélytársa, Soós Sándor származik - nem élt a jelölés jogával.
    
Az EMNP területi szervezetei a párt öt politikusát jelölték az elnöki tisztségre, de a Nagyváradon szombaton tartott országos küldöttgyűlés zárt ajtók mögött tartott tisztújításán csak Csomortányi István korábbi Bihar megyei elnök, és Soós Sándor alelnök mérkőzött meg. Szilágyi Zsolt leköszönő elnök és Toró Tibor ügyvezető elnök Csomortányi javára, Nagy Pál Hargita megyei elnök pedig Soós Sándor javára lépett vissza. A leadott 170 szavazatból Csomortányi 84, Soós 83 szavazatot kapott, három szavazatot érvénytelennek találtak.
    
A 36 éves Csomortányi István 15 évvel ezelőtt az Erdélyi Magyar Ifjak egyesületben kezdte közéleti tevékenységét, 2012 óta vezette az EMNP Bihar megyei szervezetét. Az építőmérnökként dolgozó politikus szüleivel egy négyhektáros gyümölcsösben is gazdálkodik. Nős, első gyermeke születését várja.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ