Cropped landscape
Külföld
Szilágyi Péter: A diaszpóra magyar közösségeinek éltető erejük van
2019-03-2508:37
A diaszpórában élő magyar közösségeknek éltető erejük van - mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa az arizonai Phoenixben vasárnap.
Szilágyi Péter szombaton részt vett a Phoenixben élő magyar közösség első alkalommal megrendezett magyar örökség napjának néptánccal, operaelőadással, gasztronómia bemutatóval színesített ünnepségein, majd vasárnap beszédet mondott azon a rendezvényen is, ahol megemlékeztek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.
    
A Phoenixi Magyar Református Egyház istentiszteletén vasárnap Szilágyi Péter Márai Sándor gondolatait idézve köszöntötte a magyarokat. Hangsúlyozta: éljenek akár Budapesten, akár a csíki havasokban, akár Arizona központjában, a magyarokat titkos kapcsolat fűzi össze. Köszönetet mondott a helybéli magyaroknak a helytállásukért, és utalva összetartásukra is, kiemelte: "a megmaradás legfontosabb biztosítékát sehol nem a kedvező feltételek, még csak nem is a közösségek létszámának megtartása jelenti, hanem tagjainak bizakodó lelkülete".
    
A miniszteri biztos szólt a Magyar Diaszpóra Tanács eddigi munkájáról, 2016-ban elfogadott stratégiai céljairól, és a kiemelt támogatásokat élvező programjairól. Hangsúlyozta: "olyan korszak küszöbén állunk, amikor mi, magyarok újra nagy célokat valósíthatunk meg. Akárcsak 1848-ban, most májusban is lehetőséget kapunk arra, hogy Európa jövőjét mi alakítsuk".
    
Emlékeztette az egybegyűlteket, hogy az idén már a diaszpórában élő magyar állampolgárok is részt vehetnek az európai parlamenti választáson, amelynek döntő szerepe lesz a kontinens sorsának alakításában. "Arra kérem hát mindnyájukat, hogy ismertessük meg a világgal újra azt a magyar virtust, amely a magyarságot 171 esztendővel ezelőtt a nemzetek szellemi élvonalába emelte" - fogalmazott.
   
Szilágyi Péter az MTI-nek telefonon elmondta: tapasztalatai szerint a phoenixi magyar közösséget az különbözteti meg az Egyesült Államokban élő diaszpóra más közösségeitől, hogy jóval kisebb lélekszámú, tagjai sokkal inkább egymásra utaltak, ezért rendkívül összetartók. A másod- és harmadgenerációs magyarok tanulják őseik nyelvét, és nemsokára magyar nyelvi képzés indul felnőtteknek is.
    
A miniszteri biztos tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Veres Attila, a Phoenixi Magyar Református Egyház főgondnoka lesz Magyarország tiszteletbeli konzulja Arizonában.
    
Szilágyi Péter az arizonai látogatást megelőzően a héten a kaliforniai San Diego magyar közösségénél is járt, ahol szintén a diaszpóra tanács munkájáról adott tájékoztatást.
    
Értékelve vasárnap zárult amerikai útját, Szilágyi Péter kiemelte a magyar közösségek kitartását, éltető erejét, a magyar örökség ápolását. "Ehhez megvannak az intézményeik is, az iskoláik, a templomaik, és például San Diegóban a cserkészet is" - mondta el a miniszteri biztos az MTI-nek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ