Cropped landscape
Belföld
Dezső Tamás: Nagyszámú ISIS-tag juthatott be Európába
2019-03-2721:20
Óriási számban lehetnek azok a volt ISIS-tagok, akik papírok nélkül beáramoltak Európába - mondta Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A szakértő óriási bravúrnak nevezte a magyar szolgálatok részéről a szír terrorista elfogását, ugyanis ez az első alkalom, hogy a terrorszervezet egy középvezetőjét fogták el. 
Dezső Tamás kiemelte: olyan ISIS katonát tudtunk elfogni, akinek eddig nem volt nyoma Európában. Az eddigi találatok 95 százaléka olyan emberekből állt, akik európai állampolgárok voltak, úgyhogy minden adatuk megvan és ők nem is rejtették véka alá, hogy mit terveznek. Aktívan blogolnak, posztolnak és telerakják az internetet a hősi fotóikkal. 
Tudomásom szerint ez az első, hogy olyan embert találtunk Európában, aki szír állampolgár. A szíriai és iraki állampolgárok voltak a legkeményebbek az ISIS-ban
- fogalmazott. Hozzátette: a külföldieket és idegeneket nem vették annyira komolyan, mert jelentős részük csak most tért vissza az ősei vallásához.
Egy igazi kemény esettel van dolga Európának és az, hogy Magyarországon sikerült azonosítani ezt az iszlamista harcost, külön siker.
Dezső Tamás kifejtette: ez bizonyítja, hogy nagy mennyiségben, görnyedt hátú menekültként, becsoszoghattak Európába.
Óriási számban lehetnek azok, akiknek még egy vízumkérelme sem volt, így teljesen ismeretlenek az európai szolgálatok számára.
A gyanú szerint 10 ember lefejezésében közvetetten részt vett az elfogott Hasszán F., aki három évvel ezelőtt hagyta el közel-keleti otthonát és Görögországban kapott menekültstátuszt. Dezső Tamás ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: részt vehetett a lefejezésekben, de az Iszlám Állam minden videójában csuklyát viselnek a hóhérok.
Ezzel nem lehet őt megfogni, de sok szemtanú bizonyíthatja, hogy ő volt az egyik emír Homsz városában
- emelte ki. Hozzátette: innen közvetett módon lehet bizonyítani, hogy ebben a minőségében adott ki olyan parancsokat, melyek emberiesség elleni bűncselekményekhez vezethettek, mint például a tömeges kivégzés.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ