Cropped landscape
Belföld
Az idei lehet az utolsó előtti óraátállítás
2019-03-2807:36
Most vasárnap hajnalban 2 órakor egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. A tervek szerint ez lehet az utolsó előtti előreállítás, mert 2021-ben megszüntetik az Európai Unió területén a gyakorlatot. Regős Gábor, a Századvég vezető kutatója az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: egy nagyon népszerűtlen dologról beszélünk. Eredetileg már idén megszüntették volna, de a tagállamok nem szerettek volna annyira kapkodni.
Regős Gábor kiemelte: ha eljutunk odáig, hogy nem kell óraátállítás, akkor minden tagország maga dönt arról, hogy nyári vagy téli időszámítást szeretne.
Magyarországon a lakosság körében egyértelműen a nyári időszámítás népszerűbb, de valószínűleg máshol is. Gazdasági szempontból is inkább a nyári az előnyösebb
- fogalmazott. Hozzátette: a turizmus szempontjából is az a jó, ha tovább van világos és nem az, ha hajnali 3-kor kel a nap.

Tóth Kriszta azon kérdésére, milyen hatással van az óraátállítás az alvásunkra és az egészségi állapotunkra G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke elmondta: nagyon pozitív, hogy eltörölték az óraátállítást. Az viszont egy nagy vita kérdése lehet, hogy a téli vagy a nyári időszámítás a jobb. Ezt minden ember saját magán érzi.
Például egy vidéki ember számára fontos lehet a reggel. Ő szeretne nem sötétben kezdeni és örülne ha minél hamarabb lenne világos.
Vagy gondoljunk az iskolásokra. A jelenlegi nyári időszámítás szerint december végén még sötétben csöngetnének be
- emelte ki.

G. Németh György hozzátette: a téli számítás az, mely évezredeken és évmilliókon keresztül alakította az emberek és az állatok életét. Genetikailag a téli időszámításra vagyunk ráállva.
Az óraátállítással ezt megbontottuk. Sokan mondják, hogy az emberi szervezet képes egy órát alkalmazkodni, de ez nem egészen így van. Erre nincsenek bizonyítékok hosszú távon, de biztos, hogy nem hasznos dolog, ha ezzel játszunk és visszaélünk a természettel.
Kifejtette: azzal kapcsolatban vannak tapasztalataink, hogy a váltakozás semmiképpen nem jó. Az óraátállítást követően másnap például növekszik a közlekedési balesetek száma és ingerlékenyebbek vagyunk. Másképp teljesít az ember.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ