Cover
Belföld
Földi László: Elfogadhatatlan az európai védelmi stratégia
2019-03-2809:13
Amennyiben Hasszán F. valóban görög titkosügynök lenne, akkor erről nem beszélhetne – reagált Földi László az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában a sajtóban megjelentekre. A biztonságpolitikai szakértő közölte: az Iszlám Állam is egy olyan rendszer, amelyben a legfontosabb védelmi politika a beépülés megakadályozása. Akivel kapcsolatban akárcsak a gyanú felmerül, hogy együttműködik a titkosszolgálatokkal, azt kérdés nélkül likvidálják. Földi László a migránskártya kapcsán rámutatott: az európai polgároknak szigorú szabályoknak kell megfelelni bankkártya birtoklásához, miközben a menekültek identitás nélkül, szabadon rendelkezhetnek, visszaélhetnek a kártyával.
Amennyiben Hasszán F. valóban görög titkosügynök lenne, akkor erről nem beszélhetne – reagált Földi László a sajtóban megjelentekre. Nem kell találgatásokba bocsátkozni, a hivatalos szervek le tudják ellenőrizni az információ valóságtartalmát. 
Meg kell kérdezni a görög titkosszolgálatot – nem a médián keresztül -, hogy van-e ilyen kapcsolat
– fogalmazott.

Ugyanakkor, ha igaz, a saját életét tette kockára azzal, hogy elmondta. Az Iszlám Állam és egyébként minden terrorszervezet likvidálja azokat, akikkel kapcsolatban akárcsak a gyanú is felmerül, hogy együttműködnek a titkosszolgálatokkal - tette hozzá.

A biztonságpolitikai szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy a menekülttáborokban jelen van a görög titkosszolgálat, hogy megpróbáljon kapcsolatot kialakítani a felderítésekhez az odaérkezőkkel. Előfordulhat, hogy Hasszán F.-el is beszélgettek, de adott esetben nem tartották alkalmasnak, ő azonban úgy élte meg, hogy megszületett az együttműködés – magyarázta Földi.

Tóth Kriszta kérdésére a biztonságpolitikai szakértő jelezte, egyetért Dezső Tamással, a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadójával, aki az ECHO TV Napi aktuális című szerdai műsorában beszélt arról: az Iszlám Állam azért küldte Európába Hasszán F.-et, hogy megtalálja és aktivizálja az alvó terroristasejteket. A biztonságpolitikai szakértő ennek kapcsán kifejtette: kétirányú mozgás van a kérdésben. Egyrészt fel kell venni azokkal a kapcsolatot, akik maguk is vállalkoznának arra, hogy európai polgárként a kontinensen belül bázist építenek az Iszlám Állam ideérkezői számára. Másrészről pedig ide kell hozni az Iszlám Állam katonáit, miután gyakorlatilag felszámolták a kalifátust. 
Azért Európába jönnek, mert az élettér adott, nyitottak a határaink, az ellenőrzés rendkívül gyenge és nem irányul arra, hogy mindenáron kiszűrje a nem kívánt elemeket, az illegális mozgást – emelte ki. 
A biztonságpolitikai szakértő szerint szét fognak szóródni Európában azok a dzsihadista katonák, akik nem teszik le a fegyvert, hisz az életüket tették fel a harcra. 

A kalifátus felszámolásával automatikusan meg kellett volna lépni, hogy semmilyen mozgást nem engednek Európa irányába. Teljesen mindegy, hogy iszlám katona vagy ártatlan civil, hiszen a nagyon laza ellenőrzéssel, „bemondásos” alapon bárki kaphat identitást, papírokat, szükséges okmányokat, ez pedig nem elégséges Európa megvédéséhez. 
Jelen pillanatban elfogadhatatlan az európai védelmi stratégia, mert nem véd azoktól, akik ellenségként közelednek Európába
– jelentette ki. 

Elképzelhetetlen a menekültek nyomonkövetése operatív ételemben, hiszen a létszám és adott körülmények miatt nagyon nehéz odafigyelni és koncentrálni. 
Véleménye szerint a probléma politikai hátterű, még pedig az, hogy mik az elképzelések Európával kapcsolatban. 
Nincs kitisztult koncepció arra, hogy ebben a jövőképben milyen lépésekre és jogszabályokra lenne szükség - fűzte hozzá. 

A migránskártyák kapcsán rávilágított: az európai polgároknak szigorú szabályoknak kell megfelelni bankkártya birtoklásához, miközben a menekültek identitás nélkül szabadon rendelkezhetnek, visszaélhetnek a kártyával.

Szerinte a szándék egyértelmű: minél több bevándorló érkezzen Európába. 

Mindegy, hogy milyen áron és módon, de támogatni kell őket. NGO-kal, migránskártyával, hatósági lehetőségekkel, megengedő jogszabályokkal
– sorolta a biztonságpolitikai szakértő.  
 
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ