Cropped landscape
Belföld
Hazugsággal indított az unió liberálisainak kampányarca
2019-03-2806:54
Évek óta tartó, valótlanságokkal is tarkított karakterépítés eredményeként vált az unió liberális pártcsaládja, az ALDE egyik kampányarcává Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti listavezetője — derül ki a Magyar Nemzet összeállításából. A fiatal politikus már az első nagyobb nyilvános szereplésén, 2014-ben hazudott, amikor szegény, emigrációba kényszerült orvosként mutatkozott be, a valóságban ugyanis akkor egy évi több száz millió forintos nettó árbevétellel működő nyomda vezetője és egy drága külföldi egyetem hallgatója volt. 
Mint kipróbált kádert választotta a momentumos Cseh „Katka” Katalint magyarországi kampányarcává a Guy Verhofstadt vezette bevándorláspárti Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE). 
 
A harmincegy éves képviselőjelölt már jóval a Momentum megalapítása előtt az Európai Liberális Fiatalok (LYMEC), az ALDE ifjúsági szervezetének tagja volt. Sőt, a 2010-es évek első felében az egykori SZDSZ szellemiségében létrejött Liberális Fiatalok Egyesületében (LiFE) és a Liberális Fiatalok Nemzetközi Föderációjában (IFLRY) is feltűnt, akárcsak Bajnai Gordon Haza és Haladás alapítványában, illetve az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) csoportban. 
 
Az akkoriban inkább még Cseh Katkaként bemutatkozó medika – többek között – együtt haknizott Kész Zoltánnal, Veszprém valamennyi balliberális párt támogatását élvező „független” országgyűlési képviselőjével, Tóth Csaba politológussal, az SZDSZ volt kampánystratégájával, továbbá a Political Capital igazgatójával, Krekó Péterrel is. Mellékszál ugyan, de az ALDE üdvöskéjének gondolkodásmódját jellemzi, hogy a kérész életű 4K feminista exaktivistája, Papp Réka Kinga egyik podcastjában jót derültek azon, hogy Papp botmixerként utalt a művi terhességmegszakításra. 
 
Cseh Katalin közben aktívan blogolt, sőt egy geopolitikai tárgyú – a LYMEC által jegyzett 2016-os füzetben megjelent – dolgozattal is megpróbálkozott, amelyben a NATO kelet-európai kihívásaira kereste a választ, s eközben olyan fontos felismeréseket tett, mint hogy nehéz a nehézharcjárműveket légi úton szállítmányozni. 
 
Az ifjú liberális életében 2014 jelentette a fordulópontot. Ekkor szerezte meg diplomáját a Semmelweis Egyetemen, és ebben az évben debütált a nagyközönség előtt politikai agitátorként egy decemberi tüntetésen. Beszédét bődületes hazugsággal kezdte. Talán ezért is nevette el magát nem sokkal azután, hogy olyan emigráns orvosként mutatkozott be, aki a magyarországi állapotok miatt kényszerült külföldre, ahonnan nem térhet haza, amíg Orbán Viktor kormányon van. 
 
A valóság ezzel szemben az, hogy Cseh Katka a rotterdami Erasmus Egyetem egészségügyi menedzsment képzéséért „emigrált”, ami az intézmény honlapja szerint egy két féléves, költségtérítéses mesterkurzus, melynek tandíja körülbelül négymillió forint. Elvégzése után, 2015-ben hazatért, s részt vett a Momentum megalapításában. 
 
Külföldi tanulmánya alatt Cseh Katalin tagja volt egy egyetemi elitklubnak, és ismét aktivizálta magát a „liberális internacionáléban”. Anyagi gondjai aligha lehettek, hiszen 2018-ig tulajdonos-ügyvezetője volt a jól menő Pannónia Nyomdának, ami a 2016-os és a 2017-es évben is több mint 600 millió forintos nettó árbevételt realizált. 
 
A Momentum elnökségi tagja tehát a legkevésbé sem tartozott a „szegény orvosok” közé. Két évig volt rezidens, de végül mégis inkább a politikai pályát választotta. Cégéből – melynek elektronikus értesítési címe ma is egy rokona, Cseh Tibor e-mail-címe – közvetlenül az országgyűlési választások előtt szállt ki. 
 
Ugyan párttársaihoz hasonlóan nem szerzett mandátumot, de a Pannónia Nyomda jól járt: a kft. a saját bevallása szerint 13 millió forintot számlázott a Momentumnak a kampányidőszakban.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ