Cropped landscape
Belföld
Informátor lehetett az ISIS hóhérja
2019-03-2807:31
A görög titkosszolgálatoktól arra várnak választ a magyar hatóságok, hogy milyen kapcsolatban van velük Hasszán F., akit egy védett tanú ISIS-hóhérnak írt le a belga titkosszolgálatnak. Jogsegély keretében a védett tanúnak egy sor kérdést tesz fel a nyomozó ügyészség és a gyanúsított védője. Szakértők szerint a szír terroristavezér embercsempészként lehetett informátora a görög titkosszolgálatnak. 
Operatív és nyílt nyomozás is folyik a gyilkossággal elkövetett terrorcselekmény és terrorcselekmény előkészülete miatt a múlt hét végén letartóztatott szír Hasszán F. ügyében.
 
A Magyar Nemzet értesülése szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) felderítői operatív eszközök és módszerek alkalmazásával, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség pedig jogsegély keretében próbálja meg tisztázni, hogy a szír férfi által a nyomozási bíró előtt előadottak mennyiben felelnek meg a valóságnak. 
 
Titkosszolgálati szakértők szerint a gyanúsított biztosan nem a görög titkosszolgálat ügynöke. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint az is meglepő volna, ha szervezett kapcsolat fűzné bármelyik szolgálathoz. 
 
A lap felidézi, Hasszán F. állítása szerint görög titkos ügynökként az Európába érkezett és érkező Iszlám Állam- (ISIS-) terroristák azonosításában vesz részt. 
 
Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a szír férfi embercsempészként lehetett informátora a görög titkosszolgálatnak, ami viszont nem egyenlő azzal, ha valaki szervezett kapcsolatban áll egy szolgálattal, és nem mentesít bűncselekmények elkövetése alól. A mig­ráció egyik fő útvonalán lévő országok, így Görögország elemi érdeke, hogy információik legyenek a folyamatokról, hogy ki milyen szervezettséggel, kiket hova csempész. Hasszán F. – csempészként – megfelelő lehet az informátorszerepre. 
 
Titkosszolgálati források emlékeztetnek a parndorfi halálkamion ügyére (2015-ben 71 migráns fulladt meg egy afgán vezette nemzetközi embercsempészbanda szállítási akciója közben), amelyben a bandát járművekkel ellátó ötödrendű, első fokon nyolc évet kapott vádlott libanoni–bolgár férfi bolgár titkos ügynöknek mondta magát. 
 
A bolgár nemzetbiztonsági szolgálat speciális tisztje a tárgyaláson tagadta, hogy a vádlott ügynökük lett volna, ám azt elismerte, hogy 2013-tól informátora volt, időnként az embercsempészetről osztott meg információkat vele. 
 
Minden bizonnyal a francia és a belga hatóságoknak is vannak informátoraik a szervezett bűnözésben, így az embercsempészek között, ugyanis elemi érdekük megpróbálni legalább feltérképezni a múlt hét végén teljes vereséget szenvedett ISIS terrorszervezetnek a harctérről Európába szökő terroristáinak mozgását, már csak azért is, mert az EU tagállamai közül e két országból csatlakoztak a legtöbben az ISIS-hez. 
 
Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzése szerint több mint kétezer francia ISIS-tag harcolt a Közel-Keleten. Belgiumból becslések szerint akár ezren is csatlakozhattak a rettegett terrorszervezethez. 
 
A TEK operatív felderítésének ezért is kell kiterjednie Hasszán F. európai utazgatásaira, amit görög menedékesként kapott, és az unió minden országára érvényes úti okmánya tett lehetővé 2016-tól. Mint azt Hajdu János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója a köztévében kifejtette: a férfi sok olyan dolgot mondott a letartóztatásáról szóló tárgyaláson, amivel megpróbálja magát kihúzni az ügyből, s minden tőle származó információt megvizsgálnak, akár nemzetközi partnerek segítségével is. 
 
A TEK feljelentése alapján a nyílt nyomozást végző Fővárosi Nyomozó Ügyészség – a PestiSrácok értesülése szerint – napokon belül jogsegély keretében a belga hatóságokhoz fordul, kérdéseket megfogalmazva a Hasszán F.-re valló védett tanú számára. A vélhetően szintén szír férfi maga kereste fel a belga titkosszolgálatok egyik tisztjét, és vallomást tett arról, hogy Hasszán F. az ISIS egyik vezetője, aki néhány éve legalább tíz ember lefejezésében személyesen is részt vett Homsz városához közel, egy faluban. A védett tanú vallomása a hírek szerint részletes, így nem zárható ki, hogy ő a kérdéses falu egyik túlélő lakója. Beszámolója szerint Hasszán F. saját rokonait akarta rábírni az ISIS-hez csatlakozásra, ám ők ezt megtagadták, ezért lemészárolta őket terrorista társaival. Ezután kapta meg az emír, azaz az Iszlám Állam hercege címet, végül elmenekült. 
 
Kelen László, a szír gyanúsított kirendelt védője a lapnak elmondta: tolmács kíséretében a napokban felkeresi védencét a börtönben, és újra elmondatja vele a történetét. Ezután ő is megfogalmazza kérdéseit a belgiumi védett tanú számára, amit a nyomozó ügyészek a jogsegély keretében továbbítanak majd a belga hatóságoknak. 

Brüsszel terroristákat pénzel a kártyákkal 

Egyértelműen kiderült, hogy terroristavezérek is használhatják a migránskártyákat, ezért a Fidesz szerint meg kell szüntetni azokat – közölte Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakciószóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. Elmondta: a Ferihegyen lebukott Hasszán F. ügyvédjének nyilatkozatából egyértelműen kiderült, hogy a terroristavezérek is használhatják a migránskártyát. Halász szerint ezzel az is bebizonyosodott, hogy a migránskártya óriási biztonsági kockázatot jelent. Többek gyanúja szerint az Európai Bizottság migránskártyájával ez a szír terroristavezér szabadon jött és ment Európában, Brüsszel pedig még pénzelte is. Közben tegnap Brüsszelben Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő azt válaszolta az MTI tudósítójának a kérdésére: nincsenek migránsokat segítő, név nélküli bankkártyák, minden kártyatulajdonos személyazonossága ismert, ezt havonta ellenőrzik is. Hasszán F. 2016-ban kapott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) által indított program segítségével bankkártyát, amit állítása szerint kéthavonta 500 euróval töltenek fel, tekintettel öt gyerekére és feleségére. A szóvivő állításával ellentétben a bankkártya nem személyre szólóan, hanem az UNHCR nevére van kiállítva, Görögországon belül bárhol használható, ahol van bankkártya-leolvasó, így ATM-ben is. Használatához nem kell a személyazonosságot igazolni.

Magyar Nemzet/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ