Cropped landscape
Belföld
Polt Péter ügyészségi épületet avatott a fővárosban
2019-03-2811:10
Az igazságügy szentség, az igazságügy épületei pedig szentélyei az igazságszolgáltatásnak - jelentette ki a legfőbb ügyész csütörtökön a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség új épületének átadásán.
Polt Péter hangsúlyozta, hogy az ügyészség a modern állam megkerülhetetlen része, nélküle nincs jogállam, nincs biztonság, és mindezt tükröznie kell működési feltételeinek is. 
    
Ezt a szándékot teljesíti ki az igazságügyi infrastruktúra megújításának programja - mondta -, amelynek egyik állomása az Üllői út 455. szám alatti épület felavatása.
    
Polt Péter felidézte, hogy a XIX. század második felében kezdődött el Magyarországon az igazságszolgáltatás infrastrukturális feltételeinek megteremtése. Az akkor elkészült épületek, az igazságügyi paloták jól reprezentálják ma is az igazságügynek a jogállamban betöltött megkerülhetetlen szerepét.
    
Ugyanakkor a diktatúra évtizedei alatt, amikor a bíró és az ügyész az állam alárendeltjévé vált, ez a szerep tükröződött az épületeken is. Ezen kívánt változtatni az 1989-1990 után megindult, majd a kétezres évek elején felgyorsított fejlesztési program - mondta a legfőbb ügyész.
    
Ibolya Tibor fővárosi főügyész arról szólt, hogy a magyar ügyészség épületei az elmúlt időszakban európai színvonalúvá váltak. Ez annál is inkább örvendetes, mert  munkavégzés színvonalára hatást gyakorol a környezet - fűzte hozzá.
    
Láncz Zoltán a kerületi ügyészség vezetője emlékeztetett arra, hogy a szervezet évtizedekig a XIX. kerületi rendőrkapitányság épületében működött, ám az elmúlt időszakban kinőtték a helyiségeket.
    
Az új otthont a XXI. századi munkakörülményeket biztosít a munkatársaknak - mondta a vezető ügyész.
    
A kerületi ügyészség elhelyezésére szolgáló épület megvásárlása, felújítása és átalakítása bruttó 664 millió forintba került.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ